Skip to main content

2021-12-28

De eerste editie van de Damster City Swim wordt zaterdag 18 juni gehouden. Het gaat om een open water zwemtocht van 2,8 kilometer, met start en finish achter de Nicolaïkerk in Appingedam.

De route is precies een rondje Appingedam, aan de westkant om De Tip en aan de oostkant om het oude Damterrein tot het busstation.

De zwemtocht wordt tegelijkertijd gehouden met het beachvolleybaltoernooi op het kerkplein. De Damster City Swim gebruikt het park achter de kerk.

„Het is bedoeling om Appingedam een nieuw groot sportief evenement te bieden,” vertelt initiatiefnemer Martijn Meier, „naast de Stadsloop, de Schaatsmarathon, de Fivelstadtocht en het Beachvolleybaltoernooi. Op zaterdag 18 juni wordt aan dat illustere rijtje een evenement toegevoegd. De Damster City Swim heeft potentie en kan flink uitgroeien. Aan de zwemtocht door de historische binnenstad kunnen de eertse keer maximaal 250 zwemmers meedoen.”

Rondje Daam

Het bij velen bekende Rondje Daam, dat veel wordt gevaren, vormt het decor voor dit nieuwe zwemevenement. De organisatie bestaat naast Martijn Meier uit Arjan Smit en Nienke Zijlstra. Meier is van beroep badmeester en zwemtrainer. Hij doet regelmatig mee aan triatlons en uitdagende zwemwedstrijden. Zijn buren Smit en Zijlstra uit de Wieger van den Bosstraat houden van organiseren. Het trio kan rekenen op ondersteuning van de Stichting Activiteiten Stad Appingedam.

De open water zwemsport heeft sinds de start van de coronapandemie enorm aan populariteit gewonnen. In de zomer van 2021 heeft er al een klein proefevenement plaatsgevonden waarbij elf zwemmers zich gewaagd hebben aan het rondje Appingedam. Dit trok veel bekijks van de aanwonenden en passanten. Door de louter positieve reacties heeft het drietal besloten de stap te zetten naar het organiseren van de Damster City Swim.

Om de te zwemmen afstand voor de deelnemers en het publiek nog aangenamer te maken, komt er veel vertier langs de route. In het park achter de Nicolaïkerk wordt een heus horecaplein ingericht. Daar komt ook een aantal kramen te staan waar benodigdheden voor het open water zwemmen kunnen worden aangeschaft. Voor dappere, wat minder ervaren zwemmers zijn daar tegen de kou ook swimsuits te huur.

De Damster City Swim is namelijk niet alleen bedoeld voor ervaren zwemmers. „Ik ga er eigenlijk vanuit dat er een hoop ervaren zwemmers gaat meedoen,” zegt Meijer. „Maar het is zeker ook de bedoeling dat mensen die minder vaak zwemmen aan de start verschijnen. De eerste keer is het ook een puur recreatief evenement. Volgend jaar gaan we er ook een wedstrijd van maken. Dan komt er bovendien een langere afstand van zo’n 3,8 kilometer bij, met een lusje door Rootveld.”

Gratis clinics

De inschrijving gaat op 1 februari open. De website ging al iets eerder online. Vanuit alle windstreken van het land heeft de organisatie inmiddels positieve berichten ontvangen over het unieke evenement.

Om de minder goed getrainde deelnemers uit de regio goed voorbereid aan de start te laten verschijnen, wordt er een aantal gratis clinics gegeven. Meijers eigen zwemschool Swimtech4you geeft vier clinics in het Schildmeer en Zwemvereniging Azuro geeft er vier in zwembad Dubbelslag. Tijdens deze clinics kan worden gewerkt aan de zwemtechniek en de conditie.

GA JIJ DE UITDAGING AAN?